1462 entry daha
  • gazi mustafa kemal paşa'nın en büyük eseridir. yıkılmaya yüz tutmuş osmanlıların yerine kurulması zaruri olan türk yurdu, her bir yanında bir düşmana; yunanistan, amerika, ingiltere, fransa ve ermenistan'a karşı cenk edilerek kurulmuş devlettir.

    3 mart 1924 halifeliğin kaldırılması

    bkz. 18 eylül 1932 ilk türkçe ezanın okunması

    1940'larda inönü önderliğinde toprak dağıtımı yapılıyor ve çiftçilerin bireysel gelir kaynakları oluşuyor. işsizlik ve kente göçü bir süre düzeltiyor. en çok urfa'da ama ağalar tekrar satın alıp topluyor değişik yöntemlerle. toprak reformu

    1947 yılında potsdam konferansı yapılıyor ikinci dünya savaşı sonrası akıbet için. üç büyükler toplanıyor: ingiltere, abd, rusya.
    rusya'nın türkiye'ye yönelik talepleri var boğazlar ve ardahan, kars olmak üzere. bu noktada abd türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor(truman doktrini gereğince sanırsam) ve de iki ülke yakınlaşıyor. 5 yıl sonra daha somut bir sonucu olacaktır.

    1950'lerde türkiye'ye marshall yardımları yapılıyor. tarımda makineleşme, asfalt yollar, işsizlik artarken uçak sanayi(bkz. uçak fabrikası) gibi bazı alanlarda küçülmüşüz.

    19 şubat 1952 türkiye'nin nato'ya katılması

    1960 bu kadar abd eksenli olunmasından ve onlara uygun ülke yönetilmesinden rahatsız subaylarca 27 eylül darbesi gerçekleşiyor. bildiriyi alparslan türkeş okuyor. bu sene cumhurbaşkanı celâl bayar'a görevi kendine bırakmasına dair mektup yazıp mecburi emekli edilen cemal gürsel cumhurbaşkanı tayin ediliyor.

    15 mayıs 1961'de otomotiv endüstri kongresi yapılıyor cemal gürsel emriyle. 29 ekim 1961'e kadar devrim arabaları üretilir bunun üzerine 4 ay gibi bir sürede ama işler iyi gitmez, araç durur. seri üretime geçilmez.

    1961 - 1974 yılları arasında birinci yurt dışına göç dönemi yaşanılıyor. bunn ilk sebebi türkiye politikası, nüfus kontrolsüz artmıştır ve göç ile azaltılma hedeflenmiştir. bu dönemde yapılan göçlerin %98'e yakını avrupa ilkelerine olur. toplam sayı 810.498 olarak geçmiş.

    1975-1989 ikinci göç dönemi yaşanıyor. bu dönemde ise 538.189 kişinin %93'e yakının arap ülkelerine gittiği hesaplanmış. gerekçeler benzer.

    belki gerekli sebeplerle 80 darbesi olduğunda esat oktay yıldıran gibi hukuksuz çözümleri olan fenomenler çokça çıktı maalesef. bazı sorunlar çözülse de bazılarının tohumları atılıyor.

    12 mart 1995 gazi mahallesi katliamı gerçekleşir. alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahve taranıyor. halk cemevinden birlik olup protesto için emniyete yürüyor ve polis halkı tarıyor. 22 kişi olaylar esnasında direkt ölmüş. o zamanki istanbul valisi hayri kozakçıoğlu, emniyet amiri necdet menzir bir sonraki dönem dyp milletvekili olurlar.

    6 şubat 2023 kahramanmaraş depremi insanlık tarihindeki en çok ölüme sebep vermiş 10 depremden birisi olduğu sayılıyor 44 bin 374 kişi ile.

    şu geldiğimiz günümüzde keşke yunan galip gelseydi diyecek hainleri, para karşılığında hiçbir devletin izin vermediği cemal kaşıkcı'nın cinayetinin işlenmesine izin verecek açgözlüleri, sinan ateş'in kurşunlanıp medyada dahi konuşulmasını engelleyen cemiyetlerin merkezinde yer aldığı güzel ülkemdir. bir gün enver paşa'nın yazdığı gibidir 100. yılında hislerim durumuna: "‘âh, ne vakit iyi bir idare kurulacak, ne vakit bizi bu tahkirlerden kurtaracak bir hükümet teessüs edecek?’
    bir tarafta ise nadiren umut veren muhalefetimiz bulunmakta. atatürk'ün kurduğu noktadan çok uzaktaki chp misal.

    bu kadar basiretsiz yönetim üstüne bir de beklenen büyük istanbul depremi ve mülteci sorunu gibi ciddi potansiyeli fazla problem barındırıyor ve pek çoğu çözümlenmiyor. üstelik maraş depreminde da verdiğimiz sınav da cabası. çözümünün politikası olmayan bir sorun da basibos kopek sorunu

    havacılıkta ise istikbal göklerdedir felsefesinden f35'e verdiğimiz parayı bile alamadığımız yerdeyiz.

    bkz. türk dünyası bkz. insanlık tarihi
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap